Szakrális Esküvő – életünk legfontosabb ünnepei 2.

Az életet sokféleképpen élhetjük meg, de abban egyetértünk mindannyian, hogy jól, s ha lehet még jobban szeretnénk megélni.Keressük, vágyjuk a boldogságot és szeretnénk, ha minél több örömteli pillanatunk lehetne. A választás a miénk…és igen, minden pillanatban “megadatik”, hogy válasszunk: az életet nyomorúságos tapasztalásnak avagy kalandnak éljük meg. Életünket börtönben éljük meg vagy a tapasztalás gazdagságának szabadságával.

Különösen igaz ez az ünnepeinkre. Végigszaladjuk őket vagy adunk-e nekik figyelmet? Elegendő és minőségi időt? Van-e egyáltalán ünnepi érzetünk, s el tudunk-e mélyedni egy-egy ünnepben. Ha igen, és az ünnepeinket valóban ünnepivé tudjuk tenni, akkor az élet maga is lehet ünnep – a létezés ünnepe, a lét öröme.

Múltkor az egyik legszebb élet-ünnep, a Fény-Keresztelő>>> kapcsán írtam Neked. S mint ígértem ma egy másikat idézek meg, a szakrális esküvőt.

Persze lehet 5 perc alatt az anyakönyvvezetőnél kimondani az igent és aláírni a megfelelő papírokat. S lehet további perceket vásárolni és kiegészíteni a polgári esküvőt egy-egy szertartás elem modern változatával. Talán a leggyakoribb a közös gyertyagyújtás. S van úgy, hogy tényleg szép a köszöntő vers, szépen szól a hangszer és meghitt a gyertyagyújtás…de valahogy mégis rövid a fél óra, és kivül maradnak a meghívottak. Csal tanúi az eseménynek. Nem ritkán pedig maguk a házasodók is csak végigszaladják az esküvőjük napját – gyakran a rokonságnak, belső vágyakból született elvárások miatt. Kevés az igazán mély, bensőséges esküvő. Néha a templomi szertartások között akad egy-egy valóban megható. S talán, akik egyházi esküvőt választanak és jó pap/lelkész adja őket össze még fel is tudnak valamelyest készülni a jegyesoktatás során a közös életre.

Egy szakrális esküvő hangulata

A szakrális esküvőkön, melyeken voltam, vagy amelyeket a házasulandó párral közösen teremtettünk, olyanok, amilyenre a szív és a lélek vágyik. Van benne idő a felkészülésre, van benne idő az elmélyülésre és van benne idő az időzésre, a lelkek ünnepére. 

Az egyik legszebb esküvői szertartás, amit volt szerencsém tartani még éjjel napfelkeltekor indult. A pár intim kettesben búcsúzott el különvaló életétől, tette meg egy a múltat elrendező-gyógyító beavató kirándulás során az életútját újra és érkezett meg délutánra egy szépséges rétre, ahol a rokonok, barátok vártak rájuk maguk által feldíszített térben. Egy közösségként az ifjú párt várók mindegyike készült, saját szerepe és feladata volt (saját vállalása szerint) a közös eskető rítusban. Mindenki hozzájárulhatott a jelen-létével, odaadásával a szertartás valódiságához, a közös ünnephez. Mely nem csak az eszem-iszomban és közös táncban merült ki – bár ez is fontos része az ünneplésnek.

S ez csak a sokadik napja volt az esküvői szertartásuknak… előtte és utána is fontos megérkezések, avatások történnek. A szertartásnak több része volt, a régi hagyományok szerint, segítve a házasulandókat valóban egy párrá válni, s a szent esküvésben vállalni egymást, egymás segítését és ennél többet is: a közös küldetést. 

Mitől lesz tehát szakrális egy esküvő?

Elsősorban a mélységétől, intimitásától és attól a Lélek-Jelen-Léttől, amelyben minden résztvevő jelen van, amelybe megérkezik, ahogy belevonódik és megnyitja szívét-lelkét a lelkek ünnepének. Másodsorban azoktól a szertartás-fázisoktól és szertartás-elemektől, amelyek avatássá alakítják a teret, s benne megszentelődik a pillanat, s valódi lélek-vállalásként szent esküvés lesz az, amit a pár az egymás felé való elköteleződésében vállal a társ szövetségben. 

A szakrális nász

A szakrális esküvőt a szakrális nász szenteli meg, melyre külön készül az ifjú pár. A megszentelt szexualitásban eggyé váló lelkek szerelmetes isteni egységbe, a mennyekbe érkeznek a szeretkezés – azaz a szakrális mennyegző ezen része során.

S bár mindezek csak ízelítők és szemelvények, talán már érzed a lényegét, mélységét és teljes megélést lehetővé tevő eszenciáját.

>>>Ha szeretnél ilyen szertartást magatoknak, akkor keress meg bátran, hogy együtt szőjük meg az esküvőtök terét.

Bárhogy is legyen, kívánom, hogy egyre inkább meg tudjuk adni az ünnepeink, s köztük a legfontosabb élet ünnepek szent idejét, megélhessük a lélek istenivel átszőtt terét. 

Ha érzel elhívatottságot arra, hogy magad is ott legyél az élet-fordulókon és azokat ünneppé és egyben beavatássá tedd mások számára, akkor várlak szeretettel a Szertartás Vezető Képzésen:


SZERTARTÁSVEZETŐ KÉPZÉS


INDUL:

2019. JANUÁR 19-TŐL

Hiánypótló, összefoglaló és gyakorlati tudást adó képzés, áttekintéssel a Föld különböző tájainak szertartásrendjeire, de kiemelten a magyar szertartásrend tudáskincsére. …hogy az élet újra ünnep legyen, melyben megfelelő ponton a megfelelő felkészítést, beavatást kapja mindenki.

4 hónapos képzés:

2019. 01.19 * 02.16. * 03.23 Női nap- március 24. férfi nap

+ online távoktató anyagok az egyes alkalmak között

+ szertartás-gyakorlás az adott évköri időrendben és szokásrendben.

ALAPSZERTARTÁSOK:

 • 5 elem szertartás
 • Föld szertartások
 • Hold szertatások
 • Nap szertartások
 • Évköri szerek (Kis és nagy Fény Ünnepeink -magyar szertartásrend)
 • ÉLETMEGÚJÍTÓ SZERTARTÁSOK

SPECIÁLIS SZERTARTÁSOK 1.
Életútbeavató szertartások rendje:

 • lélekhívás
 • útrabocsátó szertartás
 • szakrális szülés-születés
 • szent esküvés – kézfogó
 • szakrális menyegző
 • szakítás, válás
 • temetés, gyász, elengedés
 • lakásszentelő
 • életszakasz-váltás segítő szerek

SPECIÁLIS SZERTARTÁSOK 2.

—>NŐKNEK: női életút és kapu szertartások (első menstruáció, yóni és méh szertartások, Aranykapu-megnyitás szertartása, testszentelés, első szeretkezésre felkészítés, lélekhívás, szülés, fénykeresztelő, menopauza, halál-gyász, stb.)
—> FÉRFIAKNAK: Férfi életút és kapu szertartások (első magömlés, első szeretkezésre felkészítés, testszentelés, lélekhívás, szülés-születés kísérés férfi teendői, fénykeresztelő, halál, gyász, stb.)

Az egyes személyes találkozási alkalmak a Grál Ház terében és külső terekben egyaránt zajlanak. 
A személyes tanítások és szertartások terét a hónap során otthoni gyakorlatok és távoktató anyagok teszik teljessé.


 Örömmel várlak a Szertartás Vezető Képzésen! 

Szeretettel- élet szerelemmel:

 Pozsgai Nikoletta

 kineziológus, életmód-tanácsadó és terapeuta

 személyiség integrációs tréner

 MéhAnya, a magyarországi női körök mozgalom egyik alapítója, a Méhnővérek közösség vezetője

About Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, női önmegvalósítás specialista. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segítem elsősorban azokat a nőket, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, a női értékek és a női lét csodáinak tudatosítása. Hivatásom célja, hogy a nők saját, generációs és kollektív mintázataik fájdalmait átalakítsák, a hitükbe és a szív bölcsességébe visszatérve a nőiségük virágát kibontva harmóniát hozhassanak a világba.