Szakrális Esküvő – életünk legfontosabb ünnepei 2.

Az életet sokféleképpen élhetjük meg, de abban egyetértünk mindannyian, hogy jól, s ha lehet még jobban szeretnénk megélni.Keressük, vágyjuk a boldogságot és szeretnénk, ha minél több örömteli pillanatunk lehetne. A választás a miénk…és igen, minden pillanatban “megadatik”, hogy válasszunk: az életet nyomorúságos tapasztalásnak avagy kalandnak éljük meg. Életünket börtönben éljük meg vagy a tapasztalás gazdagságának szabadságával.

Különösen igaz ez az ünnepeinkre. Végigszaladjuk őket vagy adunk-e nekik figyelmet? Elegendő és minőségi időt? Van-e egyáltalán ünnepi érzetünk, s el tudunk-e mélyedni egy-egy ünnepben. Ha igen, és az ünnepeinket valóban ünnepivé tudjuk tenni, akkor az élet maga is lehet ünnep – a létezés ünnepe, a lét öröme.

Múltkor az egyik legszebb élet-ünnep, a Fény-Keresztelő>>> kapcsán írtam Neked. S mint ígértem ma egy másikat idézek meg, a szakrális esküvőt.

Persze lehet 5 perc alatt az anyakönyvvezetőnél kimondani az igent és aláírni a megfelelő papírokat. S lehet további perceket vásárolni és kiegészíteni a polgári esküvőt egy-egy szertartás elem modern változatával. Talán a leggyakoribb a közös gyertyagyújtás. S van úgy, hogy tényleg szép a köszöntő vers, szépen szól a hangszer és meghitt a gyertyagyújtás…de valahogy mégis rövid a fél óra, és kivül maradnak a meghívottak. Csal tanúi az eseménynek. Nem ritkán pedig maguk a házasodók is csak végigszaladják az esküvőjük napját – gyakran a rokonságnak, belső vágyakból született elvárások miatt. Kevés az igazán mély, bensőséges esküvő. Néha a templomi szertartások között akad egy-egy valóban megható. S talán, akik egyházi esküvőt választanak és jó pap/lelkész adja őket össze még fel is tudnak valamelyest készülni a jegyesoktatás során a közös életre.

Egy szakrális esküvő hangulata

A szakrális esküvőkön, melyeken voltam, vagy amelyeket a házasulandó párral közösen teremtettünk, olyanok, amilyenre a szív és a lélek vágyik. Van benne idő a felkészülésre, van benne idő az elmélyülésre és van benne idő az időzésre, a lelkek ünnepére. 

Az egyik legszebb esküvői szertartás, amit volt szerencsém tartani még éjjel napfelkeltekor indult. A pár intim kettesben búcsúzott el különvaló életétől, tette meg egy a múltat elrendező-gyógyító beavató kirándulás során az életútját újra és érkezett meg délutánra egy szépséges rétre, ahol a rokonok, barátok vártak rájuk maguk által feldíszített térben. Egy közösségként az ifjú párt várók mindegyike készült, saját szerepe és feladata volt (saját vállalása szerint) a közös eskető rítusban. Mindenki hozzájárulhatott a jelen-létével, odaadásával a szertartás valódiságához, a közös ünnephez. Mely nem csak az eszem-iszomban és közös táncban merült ki – bár ez is fontos része az ünneplésnek.

S ez csak a sokadik napja volt az esküvői szertartásuknak… előtte és utána is fontos megérkezések, avatások történnek. A szertartásnak több része volt, a régi hagyományok szerint, segítve a házasulandókat valóban egy párrá válni, s a szent esküvésben vállalni egymást, egymás segítését és ennél többet is: a közös küldetést. 

Mitől lesz tehát szakrális egy esküvő?

Elsősorban a mélységétől, intimitásától és attól a Lélek-Jelen-Léttől, amelyben minden résztvevő jelen van, amelybe megérkezik, ahogy belevonódik és megnyitja szívét-lelkét a lelkek ünnepének. Másodsorban azoktól a szertartás-fázisoktól és szertartás-elemektől, amelyek avatássá alakítják a teret, s benne megszentelődik a pillanat, s valódi lélek-vállalásként szent esküvés lesz az, amit a pár az egymás felé való elköteleződésében vállal a társ szövetségben. 

A szakrális nász

A szakrális esküvőt a szakrális nász szenteli meg, melyre külön készül az ifjú pár. A megszentelt szexualitásban eggyé váló lelkek szerelmetes isteni egységbe, a mennyekbe érkeznek a szeretkezés – azaz a szakrális mennyegző ezen része során.

S bár mindezek csak ízelítők és szemelvények, talán már érzed a lényegét, mélységét és teljes megélést lehetővé tevő eszenciáját.

>>>Ha szeretnél ilyen szertartást magatoknak, akkor keress meg bátran, hogy együtt szőjük meg az esküvőtök terét.

Bárhogy is legyen, kívánom, hogy egyre inkább meg tudjuk adni az ünnepeink, s köztük a legfontosabb élet ünnepek szent idejét, megélhessük a lélek istenivel átszőtt terét. 

Ha érzel elhívatottságot arra, hogy magad is ott legyél az élet-fordulókon és azokat ünneppé és egyben beavatássá tedd mások számára, akkor várlak szeretettel a MéhNővér képzésen. Mert a méháldások tartása, a méhgyógyító munka mellett élet szereket is tartanak a Méhnővérek. 

MéhNővér Képzés 

Indul: november 18-19. 

* 9 hónapon át, havi 1 alkalommal *

az alkalmak között távoktató anyagokkal

gyakorlati lehetőséggel a női körök és a szertartások vezetésében.

Átfogó elméleti és gyakorlati képzés, mely saját élményben kísér a nőiséged beavató útján, hogy magad is átadóvá, avatóvá, kísérővé és a méh-terének, az Élet Kelyhének gyógyítójává válhass. 

A MéhNővér a Grál papnője, az Élet szentségét védő elhivatott, küldetésében élő, az életet ünneppé tevő nő.

Neked szól a MéhNővér képzés, ha:

 • lelkesít, hogy nőtársaidat kísérheted saját nőiségük kibontakoztatásának belső és külső útján
 • elhivatottságot érzel arra, hogy nőtársaidat a szakrális nőiségükbe visszavezesd
 • készen állsz arra, hogy minden eddiginél mélyebben merülsz el saját méhed tanításaiba, gyógyításába és aktiválásába
 • készen állsz arra a belső utazásra, ami felkészít a méhnővéri feladatokra, nőtársaid kísérésére
 • szívesen tartanál beavató női köröket, szertartásokat
 • nyitott, empatikus vagy és segítőszándék nyílik a szívedből
 • kész vagy tanulni és legfőképpen élni a méh tanításokat 
 • vágyod az életet a maga szakralitásában élni és ebben másokat is segíteni
 • szeretnél elől járni, s elköteleződni nőtársaid szolgálata iránt
 • papnői és/vagy aranyasszonyi küldetésben van elhívásod
 • szülésznő, dúla, nőgyógyász vagy és fontosnak tartod másként kísérni a nőket
 • nőket segítő hivatásod, elhívásod van és ezt teljesítenéd ki
Az egyes személyes találkozási alkalmak a Grál Ház terében és külső terekben egyaránt zajlanak. 
A személyes tanítások és szertartások terét a hónap során otthoni gyakorlatok és távoktató anyagok teszik teljessé.
 
MéhKirálynő és a Vörös Sátor Titkai című online tanfolyam, valamint a Megszentelt Élet című online tanfolyamok a tananyag részei. 

MéhNővér képzésről részletes leírást találsz ide kattintva>>>

Örömmel várlak a MéhNővérek közé!

 Szeretettel- élet szerelemmel:

 Pozsgai Nikoletta

 kineziológus, életmód-tanácsadó és terapeuta

 személyiség integrációs tréner

 MéhAnya, a magyarországi női körök mozgalom egyik alapítója, a Méhnővérek közösség vezetője

Share This:

About Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, női önmegvalósítás specialista. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segítem elsősorban azokat a nőket, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, a női értékek és a női lét csodáinak tudatosítása. Hivatásom célja, hogy a nők saját, generációs és kollektív mintázataik fájdalmait átalakítsák, a hitükbe és a szív bölcsességébe visszatérve a nőiségük virágát kibontva harmóniát hozhassanak a világba.