Min csúsznak el a nők leggyakrabban az önmegvalósításuk terén?

Befejeződött egy hosszú kutatásom a női önmegvalósítás témájában és szeretném megosztani Veletek az egyik legfontosabb tanulságát. A kérdőívemet 112 fő töltötte ki és az általuk megnevezett okokat foglalom most össze számotokra. Íme:

Az egyik kérdés, amire választ kerestem, az volt, hogy miért vannak többségben a nők az önmagukat ki nem teljesített, elégedetlen és sokszor megkeseredett, néha depresszió felé haladók vagy attól szenvedők  között. Azaz:

Min csúsznak el a nők leggyakrabban az önmegvalósításuk terén?

Döbbenetes eredmény született:

A megkérdezettek 68%-a jelölte be az anyaságot, mint

(belülről vagy kívülről motivált) kötelezettséget!

1. “A nő elsődleges feladata az anyaság” (a legtöbb tudatalatti programunk innen származik)

A nőket leginkább arra nevelik és azt várják el tőlük, hogy elsősorban feleségként és anyaként van rájuk szükség. Ezért aztán tudat-alatti programjuk által vezérelve, amíg nem válnak feleséggé és anyává, gyakran fel sem merül bennük, vagy nem foglalkoznak az önmegvalósítás kérdésével. Illetve, azt találtam, hogy igen gyakran összetévesztik az önmegvalósítást az anyai szereppel, azaz azt gondolják, hogy akkor tudnak nőként kiteljesedni, ha anyává lesznek. (Félreértés elkerülése végett: az anyai szerepben való kiteljesedés maga is lehet önmegvalósítási út és kiegészítője is lehet annak. )

Ezért aztán gyakori, hogy a nők belefeledkeznek az anyai szerepbe, a megannyi család körüli és hosszú évekig tartó teendőbe. Így inkább a gyerekek kirepülése körül döbbennek rá arra, hogy mennyire csak egy szűk körű megoldandó feladatra koncentráltak az évek során. Ők azok,akik  ilyenkor kezdnek gőzerővel tanfolyamokra, tréningekre járni, olvasnak és tulajdonképpen “másodvirágzásukat” élik.

Sok nő, akinek még nincs gyermeke vagy nem is lehet, esetleg valamilyen okból kifolyólag nem szeretne gyermeket vállalni eleve másodrendű nőnek érzi magát és gyakran kompenzál a karrier-munka világában. A kompenzálások közepette pedig elfelejtkeznek feltenni maguknak a kérdést miért élnek igazán….ez persze lehet, hogy pont a munkához kapcsolható, de nem mindig.

Te elgondolkoztál már azon, vajon miért nem teljesíted ki önmagadat

vagy miért nem teszel többet magadért?

Hátha a folytatás segít felismerni a Te okaidat is….

A kérdőívet kitöltöttek által megjelölt ún. az önmegvalósításukat gátló külső okok között szerepeltek még:

1. az aktuális megoldandó feladatok (családi és munkahelyi elvárások)

2. pénzkeresés és pénzügyi problémákból fakadó kényszerpályák

3. a családról való gondosodás (főzés, mosás, takarítás stb.)

4. idősebb szülők megápolása gyakran

A belső okok pedig leginkább a következők:

1. önismeret hiány

2. önbizalom hiány

3. alacsony önértékelés

4. önmagunkba vetett hit hiánya

5. félelem a kudarcoktól

6. megfelelési kényszer és vágy

7. szeretet és elismerés vágy.

***

Nos, mit gondolsz az eredményről?

About Nikoletta