VálságStratégiák 1.lecke: Válságpszichológiai Alapozás

Válságpszichológiai alapozás

A válságkezelési stratégiákat érdemes majd alaposan tanulmányoznod, mert a pozitív életstratégiákat nem lehet megvalósítani a válsághelyzetek kezelésének képessége nélkül. Válságok jönnek mennek, kicsiben és nagyban, az életünk részei, de csak ennyiben kell elfogadni őket. A válsághelyzeteket bölcs előrelátással és tudatos élettel meg lehet előzni. Ezért tanítom a konkrét, akut válsághelyzetekből való kilábalást hozó és a válságok megelőzéshez szükséges stratégiákat is.

Nézetem szerint a válság, bár hozhat és eredményezhet krízishelyzeteket, alapvetően változtatásra alkalmat adó esély és az élet jobbítására adódó lehetőség.

Nézzük is, hogy miért gondolom ezt így:)

Kezdem is a válsággal kapcsolatos legfontosabb kérdések megválaszolását:)…

Mit kell tudni a válságról mint jelenségről?

A Válság kikényszerített fejlődés, hiszen az amit amúgy is át kellett volna éljek, meg kellett volna változtassak az életemmel kapcsolatban, de amit eddig elkerültem, nem tettem meg, azokat most meg kell tegyem.

Mikor van válság az életedben?

Az embernek vannak szükségletei és amikor ezek kielégítése kiegyensúlyozott amikor nincs válság. Ezzel ellentétben, amikor a szükségek nem vagy csak részlegesen elégülhetnek ki, akkor válsághelyzetről beszélünk, melyre elsősorban azért van szükséged, hogy új egyensúlyi helyzet tudjon kialakulni. Egész egyszerűen meg kell találnod azt a módot, utat, ahogyan a szükségleteidet másképpen mint eddig, de ki fogod tudni elégíteni.

A válsághelyzet legfontosabb tanítása, a lényege, hogy nem ugyanazt kell csinálnod keményebben, több erőfeszítéssel, hiszen az nem működött! E helyett más utakat kell találj, másképpen kell reagálj, mert a helyzet, a körülmények és a résztvevők is megváltoztak.

Legkésőbb a válsághelyzet hatására kiderül, hogy valamit nem jól működtettél, valamire nem adtál megfelelő választ.

A válság célja: a fejlődés kikényszerítése! Eképpen gondolkodva megérted, hogy a válsághelyzetek tulajdonképpen jót tesznek velünk, mert fejlődést, haladást váltanak ki egy olyan területen, ami működésképtelenné vált.

A te célod válsághelyzetben ezért legyen kettős:

1. Alakíts ki olyan hozzáállást és életstratégiát, mellyel könnyen tudsz együtt élni a kényelmetlenséggel, a változásokkal. A könnyedséget és az örömet nem a kényelmetlenség okozza természetesen, hanem az a tudat, hogy a nehézség téged előrevisz!

2. Hosszútávon pedig előzd meg a válsághelyzetek kialakulását: vedd észre, hogy valahol fejlődnöd kell, valahol tovább kell lépned és tedd meg a szükséges lépéseket minél hamarabb! Előzd meg a válság előjeleit is!

Mi a válságkezelés lényege?

Ugyanaz az esemény lehet törést okozó vagy áttörést hozó! Ha rossz a hozzáállássom a válsághoz, abba belebukhatok, ha jó a hozzáállásom,akkor ugyanaz az esemény lehet az életem legnagyobb áttörése!

Mi akkor a “nyerő” hozzáállás és stratégia az élethez?

Bármi jöjjön is az ne terítsen le, legyél nyitott és kész a változásra, legyél rugalmas és alakítsd úgy a helyzetet, hogy előnyt tudj kovácsolni a változásból!

Ez a stratégia nem csak a magánéletedben, hanem a gazdasági szférában is igaz:

Az a cég képes túlélni a válságot, aki a válsághelyzetben is józanul gondolkodik, komolyan veszi az intő jeleket és gyorsan, de megfontoltan és ésszerűen hozza meg a változást hozó döntéseket, továbbá a válsághelyzet elmérgesedése előtt és alatt (is) tesz az erőforrásai (azaz a munkatársak, ügyfelek, partnerek stb.) fejlesztéséért amikor kevesebb eszközzel, esetleg kisebb létszámmal kell ugyanazokat az eredményeket elérni.

***

Videós kiegészítésem a válságról:

Készítettem egy hosszabb videót a válságról alkotott nézeteimről, melyet két részletben tudtok majd megnézni. Most ehhez a leckéhez jön az első rész, majd a hosszabb a következő lecke mellett lesz nézhető.

A válság mint esély Videó, 1.rész:

About Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, női önmegvalósítás specialista. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segítem elsősorban azokat a nőket, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, a női értékek és a női lét csodáinak tudatosítása. Hivatásom célja, hogy a nők saját, generációs és kollektív mintázataik fájdalmait átalakítsák, a hitükbe és a szív bölcsességébe visszatérve a nőiségük virágát kibontva harmóniát hozhassanak a világba.