VálságStratégiák 5. lecke: Válságkezelés 2.

Még egy kis adalékot adok a válságkezelésedhez. Konkrétan megfogalmazom a legfontosabb teendőidet válsághelyzet fennállásakor. Tehát akkor vágjunk is bele…

Mit is kell tenned, hogyan kezeld a válságot? azaz a személyes válságstratégiád alapja:

0. Amint észleled, hogy kibillentél az egyensúlyodból állítsd helyre azt!

Lehetőség szerint meg se várd a válsághelyzet kialakulását, vagy legalábbis még mielőtt tovább mélyülne a helyzet állítsd meg és fordítsd vissza, fordítsd át egy jobb irányba! Mi segíthet neked? Nyilván azt, hogy kibillentél sok tünet alapján könnyen észre lehet venni, ha éppen nem hárítjuk azt. Ez azt jelenti, hogy kívül állók hamarabb észrevehetik, hogy valami nem halad jó irányban az életedben. Önmagadnak ez nehezebb lehet, mert általában az amiben benne vagyunk fontos nekünk, még ha szenvedések árán, mégis jobbnak érezhetjük mint anélkül a helyzet vagy éppen kapcsolat nélkül. Tehát inkább szenvedünk benne és várjuk a csodát..ami ugye nem jön, tovább romlik a helyzet.

Egy dolog azonban nagyon a segítségedre lehet, és ezek pont az érzelmek…amelyről a héten írtam Neked!

Hiszen az érzelmeid megmutatják, hogy valami nincsen a helyén…elégedetlenebb, frusztráltabb leszel, nem tudod mi a baj, de azt érzed, hogy valami nincs a helyén..Már ilyenkor, ezeket az előjeleket érdemes komolyan venned és önvizsgálatot tartanod, legalább egy mély baráti beszélgetés segítségével…de ha más nincs, akkor a saját fürdőszobai tükröd is megteszi. Kérdezd meg magadtól, hogy boldog vagy-e a jelenlegi helyzetben. ha nem a válasz, és ezt biztos érezni fogod a saját szemeidbe nézve!!!, akkor kérdezd meg magadtól, hogy miért nem vagy az és hogy mi tenne boldoggá? Innentől máris könnyebben tudsz majd továbbmenni…

De most menjünk tovább…mit tegyél akkor, amikor már nyakig benne vagy a pácban…

1. Tedd fel magadnak a kérdést, mi az a legrosszabb, ami megtörténhet

Válaszold meg nagyon konkrétan, részletekben menően kidolgozva…éld át és igenis félj, rettegj tőle, de csak amig ezt a feladatot csinálod:))

2. Majd menj tovább és gondolkodj el azon, hogyan lehet elkerülni azt a bizonyos legrosszabbat.

Egy új és erős megoldást kell találnod. Nyilván ez nem sikerül mindig elsőre, de ha többször átmegyünk egy folyamaton akkor az alapmegoldásaink egyre jobbá válnak, és kimarad a pánik fázis, helyette azonnal jön az elfogadás,illetve haladóknál kaján vigyor a szánk szélén. Egyrészt, mert röhögünk a markunkba, hogy sikerült megtartani az egyensúlyunkat, ezúttal nem tudtak/tudtunk kibabrálni velünk/saját magunkkal. A gazdasági válság kapcsán pedig, még azt is felismerjük, hogy a többiek még csak most érnek a pánikhoz, tehát például vállalkozás esetén máris jelentős előnyre teszünk szert hozzájuk képest. Mi már elfogadtuk a helyzetet és már a megoldáson dolgozunk!

3. Keress olyan erőt, erőforrásokat, ami átsegíthet a nehéz időszakon, ami feltölt erővel a folyamat kezelése közben! Ez bármi és bárki lehet, ami és aki feltölt és utána optimistán, pozitívan vagy képes látni a jövőt és a kivezető utat!

4. Szabadulj meg a frusztrációtól:

Frusztráció: az elvárt eredmények be nem következéséből származó csalódottság, a be nem teljesülés alapélménye. Elégedetlenség és harag megnyilvánulása, nem erre számítottam, nem ezt érdemlem, nem ezt kellett volna kapjam, harag a külső tényezőkkel szemben, mindeközben rémület attól, hogy mi lesz, áldozati hozzáállás és köze nincs a vadász-hoz. Neked kell eldöntsed, hogy áldozat vagy vadász kívánsz-e lenni egy adott élethelyzetben, hogy elszenveded és “meghalsz benne”, vagy újjászületsz belőle vagy eleve megelőzöd a válság kialakulását!

4. Konstruktív életstratégia

Válság(os) helyzetekből nem lehet kijönni életszemléleti változtatás nélkül.

Hosszútávon válsághelyzetet megelőzni pedig egyenesen lehetetlen.

Ezért én az előrevivő (és minden esetben egyéni) életstratégia kialakítását alapvetőnek és kihagyhatatlannak tartom. Egész egyszerűen pozitív életszemlélet; a valós, téged szolgáló-erősítő és tényleg a saját értékrendeden alapuló életstratégia kialakítása nélkül nem lehet sikeres, eredményes és boldog életet élni.

Ok, de…

Mit is jelent maga az életstratégia szó?

Az életed egészét illetően kialakított hit-és szemléletrendszer, mely alapján meghozod döntéseidet és megéled az életedet. Egyfajta keretrendszer, ami az egész életedre kihat, alapot biztosít a fő irányvonalak kijelöléséhez minden életszakaszban és élethelyzetben. Fontos tudnod, hogy valamilyen életstratégiája mindenkinek van, hiszen egy meghatározhatatlannak tűnő belső rendszer alapján éljük az életünket. A kérdés inkább ezért az, hogy a meglévő és az eddigi élettapasztalatod alapján kialakított belső – nem megnevezett részekből álló, életstratégiád mennyire hatékony és mennyire segít vagy éppen mennyire hátráltat téged. (Akit a személyes életstratégia kialakítása és kommunikációja téma érdekel, annak az önmenedzsmenttel kapcsolatos szemináriumot  2011.04.10.-én és oktatási programot 2011.04.26-tól ajánlom figyelmébe)

5. Túlélő hozzáállás

Alakíts ki olyan gondolkodásmódot és hozzáállást, mely alapján bármi is jöjjön, arról tudd, hogy az megerősít téged. Legyél nyitott a változásokra, légy rugalmas az életed minden területén, a gondolkodástól, az érzelmeken át a tettekig.

Ha rossz a hozzáállásod a válsághoz, abba belebukhatsz, ha jó a hozzáállásod, akkor ugyanaz az esemény lehet az életed legnagyobb áttörése!

Ez tehát a lényeg:

Ugyanaz az esemény lehet törést okozó vagy áttörést hozó!

Rajtad áll, hogy mit hogyan élsz meg!!!

***

Ezekkel a szavakkal búcsúzom egyenlőre és remélem, hogy hasznos áttekintést és gyakorlati fogódzókat is kaptál a válságokhoz, azok kezeléséhez!

A hozzászólásokhoz most is várom a kérdéseket, meglátásokat és véleményeket a kurzus eddigi részereiről (miben segített, hová jutottál el, mit ismertél fel stb.)!

Szeretettel:

Pozsgai Nikoletta

About Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, női önmegvalósítás specialista. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segítem elsősorban azokat a nőket, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, a női értékek és a női lét csodáinak tudatosítása. Hivatásom célja, hogy a nők saját, generációs és kollektív mintázataik fájdalmait átalakítsák, a hitükbe és a szív bölcsességébe visszatérve a nőiségük virágát kibontva harmóniát hozhassanak a világba.