Május 19-i Egészség-betegség fókuszú SzInT napunk összefoglalása

Május 19-én, szombaton ismét Egészség-betegség fókuszban dolgoztunk a Személyiség Integrációs Tréningen Nem volt úgymond könnyű napunk, s akik már voltatok többször SzInTen ezt valószínűleg Ti is éreztétek. Az Egészség-betegség fókuszú napok mindig megdolgozósak hiszen a létező összes szintünkön – testi, lelki, mentális és szellemi – egyaránt dolgozunk; a szimbolikus áttételekben gazdag állításaink vannak. Számomra ez mindig különleges kíváncsisággal is jár, kinél milyen testi tünetek hogyan és mivel kapcsolódtak össze, hogyan tételeződtek át generációról-generációra. Azt gondolom, hogy a legösszetettebb munka ezért pont ezeken a SzInTeken van.

1. állítás: Mi áll a szorongás mögött?

Szorongás témában, mögötte azonosítva: szeparációs félelem okozta szorongás anyával kapcsolatosan, cserbenhagyottság/szeretetlenség és biztonság hiány érzései nyomást okoztak a fej számára, a szívben kalimpáló érzést okoztak, a tüdőben a bánat és fullasztó szűkösség érzése keletkezett, mely távolságtartást és kontrolligényt eredményezett. Az anya-gyermek oldás mellett belső gyermek oldást és felnőtt én integrációt is végeztünk. Mögöttes generációs oldásra nemvolt engedélyünk, de  az oki hátteret beazonosíthattuk, így az állító nagyapjának visszaadhatta a tőle kiinduló terhet. Oldást végeztünk még az állító ősbizalma (anya, fészek, biztonság) kapcsán a csoport egészének részvételével. Így szimbolikus értelemben az állítónknak nem kell mostantól pihenés nélkül repülnie, távolságot tartania, hanem megpihenhet, biztonságra és védelemre lelhet – a belső anyában és önmagában.

2. állítás: Több ponton fájó test

Testi fájdalmak oki hátterének feltárása (fejzúgás, fejfájás, hasi fájdalom, bal lábból felfutó fájdalom, keresztcsont). A szervek-testtájak és fájdalmak felállításából hamar generációs szintre tértünk át, melyben egyszerre 5 generáción dolgoztunk. Az apai vonalon öröklődő eredendő ok az ükapa bűntudata volt (meghalt második gyermeke miatt), illetve a fájdalom kezelési képtelensége, az elől való menekülés, érzelmi lezárás és a belső frusztrációk agresszív levezetése állt. Ükapa a fiának az agresszivitásban levezethető érzelmi stressz megküzdési mechanizmust adta át örökségül,  s vele a szeretetlenséget, “nem vagy elegendő”, “nem vagy megfelelő” üzeneteket. Az ükapa fia (az állítónk dédapja) saját családjában megbetegedett gyermekét (állítónk nagymamája) láttuk a földön fekve, akinek gyengeségét szintén nem tudta kezelni. Az agresszió a feleségével szemben is megmutatkozott. Saját gyerekeivel kapcsolatban (állítónk nagyanyjával és annak testvérével) nem tudott megértő-támaszt adó apaként jelen lenni. Az állandó családi viták miatt a gyerekek bizonytalanságban és szeretethiányban éltek. Megtanulták nem megélni az érzelmieket, a fájdalmaikat és felerősödött bennük az önkétely, belső bizonytalanság.

3. állítás: Mi áll a mióma hátterében?

Egy méhen kívüli miómán dolgoztunk, melynek kialakulási okaként azonosítottuk állítónk elvesztett gyermekét, melyek saját gyermeki életéveinek fájdalmait és félelmeit tükrözték vissza. Generációs mintázatban pedig a méh fájdalmát és a szív félelmét: a gyermekáldás veszélyes és félelmetes, rettegést hozó, hiszen nem lehet tudni, hogy melyik gyermek marad meg és melyik nem.  A gyermeklét szeretet és figyelem hiánya, s egyben a gyermek iránt érzett féltés, aggódás állítónk édesanyjának elvesztett három gyermeke után maradt fájdalomból, félelemből táplálkoztak. Az öt testvérből a két megszületettel a szülők fájdalmuk letaglózó terhe miatt nem tudtak valóban szeretetteljesen, nyitottan és odafigyelőn jelen lenni. Mindkét szülőt lesújtotta az elhunyt gyermekek sora. Az anyát a fájdalmában fókuszálta, abból nem tudott kilépni, annak árnyékában élte életét. Az apa a fájdalommal szembeni tehetetlenségében nem találta meg a megfelelő módot, ahogy támaszt tudott volna nyújtani önmagának és a feleségének. Az érzéseket lezárta, a szívét bezárta, miközben nagyon is szenvedett. Az apa szíve nem bírta ezt az óriási mérvű fájdalmat és szívinfarktusban halt meg. A méh szerve az  állító édesanyjának fájdalmait hordozta és szenvedte, mely alapot adott a mióma (az anya első elvesztett gyermek szervi szerep szerint!) kialakulásához.

4. állítás: A Stroke hátterében

Apai ágon öröklődő stroke hátterét kutattuk és oldottuk fel. A szervek itt is hamar családi mintázattá rendeződtek át, a stroke első hordozója a dédanya volt. A dédanya gyermekként nemi erőszakban fogant, édesanyja árvaházba adta. A szégyen, eldobottság, érzelmi visszautasítottság terhe letaglózta, a fájdalom magába zárta. A dédapa szerelmes, szeretetteljes közelítése nem tudta megnyitni és meggyógyítani, hiszen maga nem tudott megnyílni a szeretetnek. A testiség számára az erőszakot jelképzete, anyai mintája szerint élte meg – annak ellenére, hogy a férje nem erőszakos szándékkal közeledett felé! Fiuk születése kiváltotta benne édesanyja szülésének mintázatát (eldobni a gyermeket) és mivel azt nem akarta tudatosan megcselekedni, magát büntetve önmagától vette el az életet. Lassú önbüntető öngyilkosság volt az övé. Férje tehetetlenségében, szerelmében vele azonosult, és fele fájt. A gyermekükkel sem az anya, sem az apa nem tudott foglalkozni, számára nem biztosítottak szeretetteljes, odafigyelő hátteret. A gyermek (állítónk nagyapja) így megismételte anyja fájdalmát – az elutasított, kizárt, magára hagyott gyermeklétet örökölt. nem volt képes  mást átadni, bár szeretett volna jelen lenni fiának. Négy generációt bénított meg a dédanya oki története, aki szüleitől a ne élj parancsot kapta. A sors valójában nem az anya halálát kívánta volna, hanem a férj szerelmével és gyermekük születésével valójában a gyógyulást hozta volna. Az oldási folyamatban minden generációban az élet választását erősítettük meg.

5. állítás: Mi rejlik a mozgásképtelenség mögött?

Állítónk pajzsmirigy problémája, mozgásképtelensége, és allergiája nyomában indultunk feltáró munkába. Az állítás során kiderült, hogy a lábak mozgásképtelensége a szülők lelki mozgásképtelenségében fogant. A szülők nem tudták feldolgozni az állító bátyjának (7 hónapos magzati kori) halálát, abba beleragadva nem látták valójában élő gyermeküket. Nem tudtak valóban jelen lenni a számára, az élj értem parancsot adták neki. Állítónk így a szülők megmentőjeként kellett jelen legyen, önmagáról és a szüleiről “gondoskodva”. A gyermek énje számára nincs biztonság, állandó félelem és bizonytalanság, szeretethiány van jelen. Nem kaphatott bátorítást, támasz első lépteiben, ezért nem is tudott “messzire menni”. Szimbolikus értelemben a lábaiban nem bízhat, azokra nem támaszkodhat. A külvilágban nincs biztonság, ezért az irritáló elemként van jelen: mely az bőr allergiás folyamatainak oka. Az egyes testtájak (szív, pajzsmirigy, lábak, bőr) mind figyelmet kértek maguknak méghozzá olyan módon, ahogyan ők igényelnék azt. A bőr érintést, simogatást, krémezést, a szív érzelmeket, meghallgatást, a pajzsmirigy odafigyelést és az én hangjainak, érzelmeinek kifejezését kéri, a lábak táncolni vágynak. Állítónk feladata valóban odafigyelni testére, anyja helyett jó anyjává válni önmagának. Az oldási folyamatban az egész csoport részvételével megtartó, biztonságot adó gyakorlatokat is végeztünk állva és fekve, melyek testi szinten erősítik az állító biztonság tudatát, oldják a sejtmemória szintű félelmeket.

Legerőteljesebb tanítása a napunknak: A Sors Élet Párti!

Az állításaink különleges ajándéka volt egy tanítás a sorsról, mely szerint a sors élet párti. Nem azért kapjuk az egyes sorseseményeket, hogy azok feltétlenül letaglózzanak minket. Sokkal inkább azért, hogy észbe kapjunk és változtassunk, nyissuk meg a szívünket és merjük az életet választani! Bármilyen mérvű fájdalom ér bennünket, észre kell vennünk, hogy nem vagyunk benne egyedül. Ott vannak velünk szeretteink, akikkel együtt kapjuk a megpróbáltatást, méghozzá azért, hogy egymásba kapaszkodhassunk, szövetségben együtt, egymást emelve meg tudjunk birkózni egy-egy élettanítással. Ehhez azonban szükséges az érzelmi megnyílás, az őszinte én-érzéseket kinyilvánító kommunikáció és az egymást megtartó, szeretetteljes szándék.

SzInT: válasz és megOldás az életed nagy miértjeire!

Ha szeretnél Te is részt venni egy Egészség-Betegség Fókuszú Személyiség Integrációs Tréningen  várom szeretettel jelentkezésed! A következő SzInT tréning Párkapcsolati, Női/Férfi vérvonalak témában lesz; de az Egészség-Betegség témára is lehet előjelentkezni!

Bővebb információ a SzInT-ről>>>

A következő téma napokra már lehet jelentkezni:

  • Június 27. Párkapcsolati, Női/Férfi Vérvonalak öröksége SzInT
  • Július 11. Pénz/Bőség Blokkok oldása SzInT
  • Július 25. Egészség /Betegség fókuszú SzInT

Ha ezek az időpontok /témák nem jók, jelentkezésedet akkor is beküldheted, csak írd be, hogy milyen témára állítanál. Ha megfelelő létszámú érdeklődő van egy témában soron kívül is tartok SzInTeket.

Ha vidéki vagy és nem tudsz felutazni Budapestre, de össze tudsz szervezni egy csoportot írj bátran. Többször jártam már így az országban különböző területén meghívás alapján!

About Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, női önmegvalósítás specialista. Karrier-és életvezetési tanácsadóként, kineziológusként segítem elsősorban azokat a nőket, akik számára fontos a személyes önkiteljesedésük, a női értékek és a női lét csodáinak tudatosítása. Hivatásom célja, hogy a nők saját, generációs és kollektív mintázataik fájdalmait átalakítsák, a hitükbe és a szív bölcsességébe visszatérve a nőiségük virágát kibontva harmóniát hozhassanak a világba.