Hogyan lehetsz sikeres ember? 2. rész A külső megítélés

Mélyebbre ásva a siker jelentésében ma a pszichológia megközelítését osztom meg Veled:

A pszichológia az emberi lélek egyik kulcskérdésének tekinti a siker- és a kudarcélmények megélésének módját!

Egyáltalán nem mindegy, hogy tetteidet hogyan ítéled meg…

Mennyire számít Neked, hogy a körülötted élők mit gondolnak rólad a tetteid kapcsán?

Ha valami olyan cselekedtél, amire nem vagy éppen büszke, mert nem sikerült jól….akkor arra hogyan reagálsz? Magadba roskadsz és soha többet nem kíséreled meg ugyanazt még csak megpróbálni sem… vagy inkább nekiveselkedsz és csak-azért is megcsinálod?

***

A sikerek és kudarcok megélésének módja alapjában határozza meg a személyiségedet….

Ha a sikereidre koncentrálsz, bármilyen aprók is, erősíted önmagad, és építed önbizalmadat… valamint jelentősen növeled annak az esélyét, hogy a legközelebbi megpróbáltatáson sikeres tudj lenni. Ha pedig a kudarcaidra koncentrálsz elveszed magadtól a lehetőséget és az életerőt, hogy másodszor-harmadszor is nekifuss!

A siker amolyan tanulható dolog…. egyszerűen edzeni kell a “sikerpályán”. Fontos, hogy legyen egy jó célod, amiért tényleg érdemes felkelned bármilyen elkedvetlenítő a reggeli szürkeség és ködpára látványa…

Tudtad, hogy az önmagukat sikeresnek valló emberek ritkábban betegszenek meg?

Az orvosi kutatások szerint a pszichoszomatikus megbetegedések hátterében a lelki élet zavara áll, és ezek közül is kiemelkedő az elszenvedett kudarcok hatása, a sikertelenség érzése és az eredménytelen próbálkozások okozta belső szorongás.

A sikeres ember, a tevékeny ember – orvosi tény és  tapasztalat – sokkal kevésbé betegszik meg, mint mások.

A nagymamám például tipikusan tevékeny ember volt, amíg csak tudott varrt például… akkor is varrt, ha pénzt keresett a megélhetésére, akkor is, ha a nyaraló építésére gyűjtött több pénzt, akkor is, ha éppen valakinek ajándékozni szeretett volna valami hasznosat, volt, hogy azzal “fizetett”, amit éppen megvarrt…. igazából egy működő eszköz volt a számára a munka – a varrás – és a maga nemében rendkívül sikeres embernek tartottam. Mások is… mosolygós, elégedett és örömteli ember volt, ahol tudott segített…Őt az tette boldoggá, hogy hasznos tudott lenni, hogy mások életét és mindennapjait szebbé tudta tenni… Sikeres Nő volt!

De ott van másik példaképpen egy kedves vállalkozó ismerősöm. Eszméletlen, hogy amióta ismerem (16év) mennyi mindent ért el és mennyit fejlődött önmagához és a születési környezetéhez képest… A sors fintora, hogy a mostani környezete nem elégszik meg vele, ők önmagukhoz mérik a sikereit, eredményeit, vagyonának mértékét… és ő ezért alapjában véve nem elégedett magával, sőt gyakorlatilag ostorozza magát a még nagyobb siker elérésére és a még nagyobb vagyon felmutatására…Az én szememben ő Sikeres Férfi…kár, hogy önmagáról még csak részben gondolja ezt!

Minden viszonylagos!

A külső megítélés nem feltétlen kell számítson, éppen azért mert abszolút szubjektív meglátáson alapul és túlságosan függ a megítélő körülményeitől.

Ami éppen ezért fontos, hogy tudd számodra mit jelent a siker és az eredményesség. Ha ezt pontosan tudod, képes leszel célokat kitűzni magadnak a sikert jelentő eredmények eléréséhez. Dolgoznod kell keményen és erőfeszítéseket kell tenned a siker érdekében ez nem kétség, éppen ezért fontos, hogy tudd milyen irányban és csakis abban tedd meg az extra idő-energia-munka-pénzbefektetéseidet.

Erről egyrészt tájékoztathat a sikerről kialakított képed, illetve, hogy kik azok az emberek, akiket Te sikeresnek tartasz! Mindkettő egyfajta tükörként visszajelzést ad Rólad. Szóval:

Te kiket tartasz sikeres embereknek?

Nos, és mi alapján gondolod, hogy ők sikereresek?

********************************************************************************************************

Emlékeztető: hozzászólók között a Siker Sorozatok végén egy valós értékben mérve is sokat érő meglepetést fogok kisorsolni!

…mert tényleg fontos a véleményetek!

About Nikoletta