Honnan ismerjük fel, hogy jó irányban haladunk az önmegvalósítás felé?

Az önmegvalósítás legkézzelfoghatóbb jelentése: a személyiségben szunnyadó lehetőségek MAXIMÁLIS kiteljesítése, hogy ezáltal boldoggá, kiegyensúlyozottá és lelki békét élő emberré váljunk.

Az önmegvalósítási törekvés voltaképpen egy mindenkiben jelenlévő vágy, hogy azzá váljunk, akivé az adottságainknál fogva válhatunk. Ez a törekvésünk egy olyan belső hajtóerő, mely folyamatos fejlődésre késztet mindannyiunkat.

Honnan ismerjük fel, hogy a nekünk legmegfelelőbb önmegvalósítási utat járjuk?

A legkönnyebb onnan felismerni, hogy az önmegvalósítási vágy kielégítése közben életenergia szabadul fel, egyfajta öröm-energia, boldogságérzet keletkezik. Ez azonnali pozitív visszajelzést ad a psziché számára, harmonikus, élet igenlő és érzelmi biztonságot adó állapotot eredményez. További ‘tünete’,  hogy testi szinten jelentős endorfin – azaz ‘boldogság hormon’ – felszabadulással jár, ami immunerősítő hatása miatt az egészségmegőrzését is elősegíti.

Egyszerűbben fogalmazva, onnan tudhatjuk, hogy jó úton járunk, hogy az életünkben sokasodnak azok az állapotokat és tevékenységek, melyek során energiával töltődünk fel, feldobódunk és jól érezzük magunkat!

Ennyire egyszerű lenne? Csináljuk azt, amit szeretünk? Egyrészről igen, és ehhez nem kell nagy gurunak lenni. Ösztönösen tudjuk ezt magunktól is és törekszünk is afelé. Másrészről az önmegvalósításunk és kiteljesedésünk elé folyamatosan akadályokat görgetünk…. külső és belső elvárásokra hivatkozva, a saját hit- és értékrendszernek megfeleltethető döntéseket hozunk…gyakorlatilag bár a boldogságra törekszünk, mégis gyakran saját magunkat kötjük gúzsba és amit megélünk az minden csak nem energiával feltöltő!

About Nikoletta